Βραδιές Θερινού Σινεμά στο χωριό

Στο τελευταίο Δ.Σ. της αδελφότητας πριν το καλοκαίρι, συζητούσαμε εάν θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε κάτι πιο "φρέσκο" από τα συνηθισμένα. Μεταξύ των υπολοίπων ιδεών υπήρξε μία που προκρίθηκε, χωρίς τότε να γνωρίζουμε εάν θα έβρισκε θετική ανταπόκριση.


Αποφασίσαμε λοιπόν να διοργανώσουμε κάποιες προβολές στο χωριό, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε την αίσθηση του αγαπημένου "Θερινού Σινεμά": ταινία, σνακς, αναψυκτικά, ποτά, καλή παρέα και δύο ώρες ανεμελιάς κάτω από το δροσερό αεράκι του χωριού.

Αγοράστηκε λοιπόν ο αναγκαίος εξοπλισμός (βιντεοπροβολέας, ηχείο), κατασκευάστηκε με προσωπική εργασία η επιφάνεια προβολής (με διαγώνιο περίπου 120 ιντσών) και όλα ήταν έτοιμα για την πρώτη προβολή. Αρχικά, ξεκινήσαμε με την προοπτική μιας παιδικής προβολής στο σχολείο και μιας δεύτερης στην πλατεία.

Έτσι, λοιπόν την Δευτέρα 13-Αυγ-2018 προβλήθηκε για τα πιο μικρά παιδιά του χωριού η ταινία κινουμένων σχεδίων: "Λέο Ντα Βίντσι: Αποστολή Μόνα Λίζα". Τα παιδιά συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο σχολείο, κεράστηκαν τις απαραίτητες "παπαδίτσες" (ποπ κορν, για όσους αγνοούν την τοπική ονομασία), είδαν την ταινία και στο τέλος χειροκρότησαν ρωτώντας (τα πιο μικρά) εάν μπορούμε να ξαναπαίξουμε την ταινία και την επόμενη ημέρα!


Το πρώτο εγχείρημα ήταν πετυχημένο. Προφανέστατα ο βασικός στόχος της εκδήλωσης εντάσσεται στο γενικότερο στόχο να διοργανώνονται ελκυστικές εκδηλώσεις που θα δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα και αναμνήσεις στο όποιο κοινό απευθύνονται. Έτσι, ευελπιστούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία συνθηκών, ώστε ειδικά τα παιδιά να αποζητούν το χωριό και να το αγαπήσουν όπως το έχουμε αγαπήσει και όλοι οι μεγαλύτεροι.

Η συνέχεια δόθηκε στην πλατεία την Πέμπτη 16-Αυγ-2018, με την επιλογή της ελληνικής ταινίας με στοιχεία ιστορικού ενδιαφέροντος του Παντελή Βούλγαρη: "Το Τελευταίο Σημείωμα".
Η ταινία περιγράφει την αληθινή ιστορία του 34χρονου Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη διερμηνέα για τον Γερμανό διοικητή του στρατοπέδου Χαϊδαρίου Καρλ Φίσερ και ήταν ένας από τους 200 αγωνιστές οι οποίοι εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944.
Προφανώς ήταν μία ταινία με έντονα στοιχεία ρεαλισμού, που όμως υπενθυμίζει σε όλους μας κεφάλαια από την σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, υπό το πρίσμα της οπτικής του σκηνοθέτη.
Η εκδήλωση βρήκε θετική ανταπόκριση από όσους την παρακολούθησαν χαρίζοντας μία δροσερή βραδιά κινηματογραφικής απόλαυσης κάτω από τον πλάτανο!


Τελευταίο απέμεινε το παιδικό/εφηβικό κοινό. Για τα μεγαλύτερα παιδιά επιλέχθηκε η γαλλική κωμωδία: Βρε Καλώς τους! (A Bras Ouverts): "Ένας διανοούμενος που υποστηρίζει ανοιχτά την ανάγκη να υποδεχτούμε αλτρουιστικά κάθε λογής πρόσφυγες, αναγκάζεται να φιλοξενήσει στο πολυτελές σπίτι του μια οικογένεια Ρομά που θα του αναστατώσει τη ζωή."
Γνήσιος ποιοτικός ευρωπαϊκός κινηματογράφος, με μηνύματα αλλά και ξεκαρδιστικές σκηνές που κράτησαν το ενδιαφέρον όσων την παρακολούθησαν.

Τελικά η όλη ιδέα αποτιμάται ως επιτυχημένη, εάν συνυπολογίσουμε ότι:
- το κοινό σε κάθε προβολή ξεχωριστά ήταν 40 με 50 άτομα από κάθε ηλικιακή ομάδα,
- τα μεγαλύτερα παιδιά συνέχισαν με δικές τους επιλογές στο σχολείο, δίνοντας ακόμη μία χρήση στο χώρο,
- ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε και από το ποδοσφαιρικό κοινό, με προβολές των επιτυχημένων καλοκαιρινών αγώνων των ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Ένας νέος θεσμός ξεκινά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα Νέα Της Λιγοψάς - Τεύχος 97